Dobrá medovina nemá jednoduchú chuť.
Rovnako ako víno, je aj medovina koncertom chutí a vôní. Ako ju degustovať?
Rovnako ako víno, je aj medovina koncertom chutí a vôní. Ako ju degustovať?
Medovinu najprv hodnotíme vizuálne. Pri miernom pokrúžení zanecháva na stenách pohára „nohy“. Je krištáľovo čistá.
Mierne pokrúžime pohárom aby sa medovina trošku rozvírila, a vdýchneme unikajúcu arómu. Vôňa by mala byť príjemná, jemná, bez ostrých tónov.
Ak je medovina dobre vyvážená, mali by ste cítiť jemnú vôňu medu, ovocné vône, jemný náznak vône korenín.
V medovine možno nájsť aj vône, zložky ktorých vôbec neboli pri jej výrobe použité. Tieto príjemné vnemy a odtiene vznikajú počas kvasenia a zrenia medoviny. Preto pravá dobrá medovina má jemnú a bohatú vôňu a chuť s množstvom rozmanitých nuáns. Pri rôznych teplotách môžu vyniknúť iné zložky.
Medovinu ochutnáme. Pomaly vypijeme prvý dúšok. Skúsime v mysli izolovať a pomenovať jednotlivé chute, ktoré nám prichádzajú na myseľ.
Skúsime pomenovať prvý vnem – je to medový plást, bylinky, či ovocinka?
Medovinu poprevaľujeme v ústach tak, aby sa dotkla všetkých častí jazyka a chuťových pohárikov a prehltneme. Táto časť vnemu sa nazýva telo.
Pri ďalších dúškoch sa postupom času chute a vnemy mierne menia a vyvíjajú.
Chuť, ktorú cítite po prehltnutí a vydýchnutí, sa nazýva „chvost“. Všimnite si, že pri ďalších dúškoch sa postupom času chute a vnemy mierne menia a vyvíjajú.
Víno, ak ho necháte otvorené, sa zlomí už po niekoľkých dňoch. Naopak, nedopitú fľašu medoviny možno skladovať podstatne dlhšie. Po uzatvorení korkovým štupľom vydrží medovina v chladničke aj niekoľko týždňov bez toho, aby sa pokazila.
Po viac ako štyroch týždňoch môžu niektoré medoviny získať výraznejší oxidatívny charakter, čo im zmení chuť. Nemusí to byť zmena k horšiemu – medovina sa ani po dlhej dobe nepokazí.