Včelovina je pocta včelám

Kým sme sa dopracovali ku konečnej receptúre Včeloviny, vyskúšali sme desiatky experimentov. Napokon sme vytvorili nápoj, ktorý patrí medzi najlepšie medoviny sveta. Prečo každému chutí?

Na dobré si treba počkať

Na rozdiel od väčšiny medovín, Včelovina kvasí pri nízkych teplotách okolo 17 °C. Tento spôsob výroby je náročnejší, no odmenou za trpezlivosť je, že v nápoji sa lepšie zachovajú chuťové nuansy medu.

Z troch druhov medu

Včelovina je výsledok dlhého experimentovania s medom. Dômyselnú chuť, akú nenájdete nikde inde, sme dosiahli využitím troch rôznych druhov medov. Ich vyvážená kupáž je základom budúcej chuti a arómy Včeloviny.

Viacnásobne filtrovaná voda

Pri výrobe používame čistú pitnú vodu z oblasti Malých Karpát, viacnásobne filtrovanú, s vhodným pomerom minerálov.

Čistá príroda

Pri výrobe Včeloviny nepoužívame chemické konzervanty, arómy ani stabilizátory. Základom je med, voda a majstrovstvo včelárov.

To najdôležitejšie? Ušľachtilé kvasinky, samozrejme

Nebolo to ľahké. Kým sme našli kvasinky, čo podávajú excelentný výkon, vyskúšali sme až 34 nesprávnych druhov. Napokon sa osvedčil tridsiatypiaty kmeň v poradí. Latinské meno Saccharomyces cerevisiae si asi nezapamätáte, no dlho si budete pamätať chuť, ktorú Včelovina vďaka nemu má.

Proces výroby

Včelovina sa robí z medu a vody, tak jednoduché to je. Zložité a majstrovské je všetko naokolo.

Výroba Včeloviny sa začína už na rozkvitnutej lúke

Med je vlastne nazbieraný nektár, ktorý včely tak dlho ovievajú krídlami, až sa z neho vyparí voda. Aby včely vyprodukovali med na jednu fľašu Včeloviny, nalietajú až 70 000 kilometrov a navštívia viac ako milión kvetov.

Potom pokračuje práca medovinára

Med sa postupne rozpustí vo vode a vznikne medový roztok. Následne sa pridajú špeciálne medovinové kvasinky a to, čo nasleduje potom, sa nedá nazvať inak, ako búrlivým zánikom cukrov a hrejivým vznikom alkoholu – fermentácia. Fermentácia trvá niekoľko týždňov a dobrý medovinár je vtedy ako na ihlách, lebo práve teraz sa rodí jeho medovina.

Ušľachtilé kvasinky vytvárajú mladú medovinu

Čerstvo vykvasená medovina sa potom stáča do zrecích nádob, kde dostane čas, aby dozrela.

Majstrovská práca

Medovina sa časom vyčíri, chuť sa zaguľacuje, formuje sa jemnosť a buket. Spočítali sme, že kým medovinu naplníme do fliaš, ochutnáme ju celkovo počas výroby a zrenia viac ako 30 krát.

Tak už viete, ako vzniká Včelovina. Ochutnajte ju.

Objednajte si Včelovinu online

alebo si pozrite kde Včelovinu kúpiť