Medobeer
Medové pivo „Medobeer“ je špeciálne remeselné kvasinkové pivo.
Medové pivo „Medobeer“ je špeciálne remeselné kvasinkové pivo.
Medobeer vyrábame priamo v našom medovinárstve v Smoleniciach. Unikátny je svojou metódou sekundárneho dokvášania priamo vo fľaši, podobne ako najlepšie belgické špeciály. Týmto starosvetským tradičným procesom získava hodvábny profil a prirodzene jemné nasýtenie.
História Medobeeru je spojená s časmi dávno minulými, s nápojom Braggot. Braggot je nápoj legiend na pomedzí medoviny a piva, ktorý spája pivársku aj medovinársku tradíciu.
Napriek tomu, že na výrobu Medobeeru spotrebujeme nemalé množstvo lokálneho medu, nemusíte sa báť, že by bolo sladké. Med sa pridáva pred fermentáciou, takže sladkosť medu skonzumujú kvasinky a v pive zostane senzorický odtlačok medovej vône.
Po ťažkom letnom dni strávenom prácou okolo úľov aj pravovernému včelárovi padne vychladené pivo viac ako tá najlepšia medovina sveta.
Hoci sme včelári telom i dušou, medovina je predsa len nápoj vhodný skôr pre výnimočné príležitosti, ako na uhasenie smädu po hodinách driny na včelnici.
Úvodná inšpirácia vznikla v roku 2008, keď sme pri ceste z našej prvej svetovej súťaže medoviny v USA úplnou náhodou objavili u miestneho medovinára aj jeho medové pivo.
Pivo nemusí chutiť tak, ako ho poznáme stáročia. Po objavení miestnych medovinárstiev inde vo svete naše dovtedajšie predstavy o chuti piva nahradili nové, oveľa zaujímavejšie predstavy.
Postupne, ďalšími cestami po svete sme zistili, že srdcu najbližšie sú nám farmárske pivá z malých rodinných pivovarov. No a my sme popri medovinárstve aj farma. Aj keď trochu nezvyčajná, špeciálna – včelia farma… no a tak vznikla myšlienka farmárskeho medového piva.
Nesnažíme sa chuťou napodobniť tradičné svetoznáme pivá farmárskych pivovarov z oblasti Belgicka či Francúzska. Skôr s rešpektom k prapôvodným koreňom, t.j. pivu vyrábanému na farme z miestnych surovín pre najbližšie okolie, sa snažíme robiť súčasné/autentické poňatie farmárskeho piva v našich podmienkach.
Chceme vyrábať lokálne pivo, ktoré bude odrazom toho miesta, týchto ľudí, tejto doby a miestnych surovín, ktoré bude neopakovateľné nikde inde na svete.
Aby odrážali miesto, dobu a ľudí, ktorí stáli pri ich vzniku.
Aby v nich bola jasná stopa, kedy a kde boli vyrobené. Smolenice sú prvou obcou malokarpatského vinárskeho regiónu, a hoci to nie je bežné, veríme, že aj pivo môže odrážať „terrior“ svojho zrodu.